Nico & Marret Kwinten

vieren vijftigste jubileum

Transportbedrijf Nico Kwinten viert vijftigste verjaardag

BERGEIJK – “Wij vinden het heel bijzonder dat Transportbedrijf Nico Kwinten jr. woensdag 1 mei vijftig jaar bestaat, vertelt Marret Kwinten, van de onderneming, aan de Industrieweg 15 in Bergeijk. “In deze tijd is het niet makkelijk om een bedrijf zo lang draaiende te houden”, voegt ze eraan toe.

“Dat komt door de economische omstandigheden en bijvoorbeeld de Oost-Europese concurrentie. Gelukkig lukt het ons nog steeds. Wij zijn een familiebedrijf gebleven. Weliswaar is er in de loop van de jaren wat veranderd. Toch zijn we nog van de oude stempel wat betreft de persoonlijke benadering naar de klant toe en het zo flexibel mogelijk zijn”, legt ze uit.

“Mijn schoonouders zijn het transportbedrijf een halve eeuw geleden begonnen. Het was toentertijd niet gemakkelijk om het hoofd boven water te houden. Het werk was lichamelijk een stuk zwaarder dan vandaag de dag. Toen moest er veel met de handen worden gewerkt, nu zijn er allerlei hulpmiddelen. Mijn schoonvader zat achter het stuur van de vrachtwagen en mijn schoonmoeder deed het kantoorwerk.”

Voortzetten

“Nico jr. en ik hebben het bedrijf in 2001 overgenomen. Ons streven is de onderneming voort te zetten zoals wij het hebben overgenomen. Dat is gelukt. Het is niet onze intentie om groter te groeien. Er werken momenteel vijf mensen bij Nico Kwinten jr”, stelt Kwinten.

Wat zijn de meest ingrijpende veranderingen de afgelopen vijftig jaar? Kwinten: “De recessie van 2009 heeft veel losgemaakt. Daarnaast verandert er meer. De charme van het chauffeurs vak is er vanaf. Vroeger kon je als chauffeur wat vaker stoppen. Er kon net iets meer.”

“Toch doen wij dit werk nog elke dag met plezier”, klinkt het even later uit de mond van de Brabantse.

Blikvanger

Opvallende blikvanger in het wagenpark is de Scania L111 van Kwinten sr. “Deze auto van mijn schoonvader houden wij erbij. En zetten we vooral in op Truckshows en Truckruns. Nico sr. Heeft er lang zelf in gereden. Hij vond de wagen prettig rijden. De laatste jaren is hij voor transport niet meer op de weg. Jonge chauffeurs zijn inmiddels andere machines gewend.”

“Wij houden deze Scania om nostalgische redenen. En het is een echte blikvanger. Wij krijgen er veel reacties op. Overigens ook op het andere materieel. Want Nico jr. houdt van wassen en poetsen. Hij staat elke zaterdag de wagens te wassen met de hand. Daar krijgen wij veel complimenten over.”

Scania

Bij Nico Kwinten jr. rijden ze graag in Scania’s. “Mijn schoonouders zijn begonnen met DAF. Na een slechte ervaring zijn ze overgestapt naar Scania en dat is gebleven. Nico jr. zegt: ‘Er is maar een goed merk, dat is Scania.’ Ook wat betreft uitstraling en comfort”, stelt Kwinten.

De chauffeurs van de jubilerende onderneming rijden vooral in de BeNeLux. Incidenteel ook ritten in Duitsland en Frankrijk. Dat komt vanwege het streven dat de chauffeurs dagelijks ’s avonds weer thuis moeten kunnen komen. Ze vervoeren vooral staal, staalconstructies en bouwkranen.

Doorgaan?

Hoelang gaan jullie nog door? Kwinten: “Als het ons gegeven is, tot het pensioen. Zeker een jaar of vijftien. De opvolging is overigens nog niet geregeld.”

“Het is een jubileum met een zwart randje. Mijn schoonouders zijn vorig jaar beiden vlak na elkaar overleden. Daar zijn wij nog mee bezig. Dus komt er geen groot feest. Wel gaan wij met de personeelsleden een weekeinde weg. Zij mogen ook eens in het zonnetje worden gezet”, besluit Kwinten.